Revejakt med drivende hund

Prikken (Tiny – Ts-Dino) til Hans Olav Tokerud på revejakt desember 2020.

Dalbo vinterjakt

Joakim Dalbo med sin dunker Balder på en vellykket revejakt.

mortenrise turbo

Morten Rise og Turbo.

Dunker-ringen og avlsrådet for dunker tildeler en premie til den dunker som gjennom jaktprøvesesongen oppnår best resultat (flest konkurransepoeng) med rev som losdyr.

Les om de nye jaktprøvereglene, gjeldende fra 01.07.19, her.

cash rev

Revejakt med drivende hund har lange tradisjoner i Norge. Jaktformen fikk seg en real knekk i forbindelse med reveskabben på 80-tallet, men er nå på vei tilbake. En dunker kan brukes til å jage hare, rev eller gaupe, avhengig av hva hundeføreren ønsker å prege den på.

Oversikt over ledige dunkervalper finner du her.

vegas-revehund-w

Det er vanlig å dele opp i to ulike kategorier av drivende revehunder. Den klassiske revehunden har romslige utslag, er spornøye, løskjeftet, gjerne saktejagende, og får reven til å ture så trangt som mulig innenfor et terreng uten å gå under bakken.

haugli

Egenskaper hos hunden som skåner reven for overraskelsesmomenter er gull verdt for denne typen jakt. Hovedmålet med denne jaktformen er å skyte reven i los. Alle drivende hunderaser kan brukes til dette formålet, så lenge man har disse egenskapene.

birk110217 w

Den andre typen er radigjagende støvere, som uten nevneverdig støting på nattfoten overrasker reven på dagleiet, og driver den med stort trykk og intensitet slik at den snarest mulig går i hi. Slike hunder skal besitte alle egenskaper som holder et godt trykk på reven under drev, og skal gjerne være vinddrivere om forholdene tillater det. En slik revehund må derfor “stå for berg” eller med andre ord, gi stålos ved hiet når reven er jaget inn. Dette er den perfekte hunden til bruk i kombinasjon med hihund. En uslåelig kombinasjon, som gjør det mulig å drive effektiv revejakt under alle vær- og føreforhold.

20160124 151530 w

Preging

Skal du få til en revehund er det avgjørende at hunden preges på det viltet den skal jage.

Juli w

Det handler om å bruke mye tid i skogen. I starten bør man gå med hunden i bånd og la den spore reven slik at den får lukta skikkelig inn i nesa, ros den ordentlig godt før du slipper.

KjerlandPia w

Innjaging av en revehund er en tålmodighetsprøve. En sikker innjagingsmetode er altså å rekke opp revespor med hunden i bånd til reven er på beina, samtidig som hunden blir korrigert dersom den viser tilløp til å vise interesse for spor etter annet vilt enn rev. Denne jobben skal gjøres inntil hunden utelukkende viser interesse for ønskede viltarter. Når hunden har blitt tilstrekkelig preget på rev og bruker sin jaktlyst på ønsket vilt, må den få mulighet til selvstendig å utvikle gode utslag og et godt leitearbeid.

 

NJFF hefte w

Mer informasjon om revejakt med drivende hund kan man finne i NJFFs introduksjonsbrosjyre.

birk110217 1 w

“Å jakte rev med drivende hund er fantastisk spennende. En hissig revelos som nærmer seg med stormskritt, vil få et hvert jegerhjerte til å hamre vilt av spenning!”

jfroy120217 w

Revejakt med dunker-Høibybarmark-w

Kim ruff og reven-w

rev-bella-w

Er du på jakt etter en ny revejager?

Oversikt over ledige valper finner du her

“At en harehund jager rev, er ikke noe stort minus, ja, enkelte av dem er de gjeveste hundene. Noen jager heller rev enn hare med hundene sine. De gode revehundene er ikke så lette å få tak i, det er de tøffeste hundene som henger skikkelig på en rev.”

-sitat Olav Haga-

Facebook