Utstillingstrening

Gjør deg og din hund klar for utstillingssesongen 2019!

Oversikt over alle utstillinger for Dunker i 2019 finner du her

På en utstilling er målet å se om hunden samsvarer med rasestandarden for den aktuelle rase. Det er altså rasestandarden som danner grunnlaget for bedømmelsen.

Dommeren måler mankehøyde, sjekker tenner/ bitt, kjenner på halen osv. Dommeren vil også se på hode, hals, kryss, lend og vinkler når hunden står rolig, og ikke minst, se om hunden har jordvinnende bevegelser når den traver.

utstilling-måling-e

Å venne hunden til å bli målt kan være lurt å gjøre i tida fram til utstilling.

Utstillingsregler gyldig fra 01.01.2019.

Her kan du få et innblikk i hvordan en runde i utstillingsringen kan fortone seg:

Se video her

Man vil få en premiegrad. Premiefordelingen kan man se her.

Hvordan melde på utstilling via web – KLIKK HER

pdf UTSTILLINGER FOR DUNKERE 2019

Nedenfor kan du lese om noen tips fra erfarne handlere:

Irene Høyem Johansen, Heidi Sageng, Elisabeth Moseby og Elizabeth Asbølmo Amundsen har markert seg med utrolig gode resultater med sine dunkere i utstillingsringen. Dette er åpenbart handlere som kan sine saker, og har et utmerket samarbeid med sine hunder i ringen.

Dunker-ringen kontaktet de for å få de beste tipsene for utstillingstrening, og stilte de fem konkrete spørsmål. Nedenfor kan du se noen av de beste tipsene. 

Hele artikkelen kan du  forøvrig lese i Påskriket nr. 49.

BIR og BIM

1. Hvor gammel bør en valp være når man starter med utstillingstrening?

Høyem Johansen: -Så tidlig som mulig. Jeg jobber mye med blikkontakt helt fra valpen er 8 uker, og trening rettet mot utstilling starter jeg med rett før fyllte 4 mnd. Det er fordi da kan valpen delta på valpeshow. Det å gå på valpeshow er en del av treninga. Det å venne seg til masse mennesker, mange andre hunder og at fremmede mennesker (dommeren) skal kjenne på hunden, sjekke tenner osv.

Moseby: -Det er aldri for tidlig å trene på enkle grep som forbereder en valp til utstillingen. Gjør alt på valpens premisser og ikke mer enn noen minutter av gangen den første tiden. Få den til å stå rolig for en go’bit, det er første steg og ikke lett for en sulten dunkermage…..!

2. Hvordan belønner du hunden din under trening?

Sageng: -En eller annen form for godbit kan anbefales, sammen med stemmen. Fordelen er at dunker en en herlig matglad hund og man kan fort få de resultatene man ønsker om godbitene blir gitt riktig. Etter hvert bruker jeg bare stemmen. Forteller
hunden hvor flink den er. Man skal være litt obs på når og hvorfor man gir godbiter-hensikten med godbit er at hunden skjønner at den har gjort noe bra og at du får kontakt med hunden.

Asbølmo Amundsen: -Belønner mest med stemmen, men også med “godis”, spesielt på selve utstillingen kan det være en svært god ide å ha godbiter for å avlede oppmerksomheten fra alt annet.

3. Hvordan trener du for å få hunden til å stå på en korrekt måte?

Høyem Johansen: -Godbiter, blikkontakt og masse ros når den står sånn som jeg vil. I starten er det nok at den bare står rolig et lite sekund, for deretter å øke kravet gradvis..

Moseby: -Igjen….go’biter! Det beste er å få hunden til å “stille seg selv”. Utnytt måten hunden står fritt/naturlig på. Om du må trekke den litt fremover for å få beina på riktig plass, belønn hunden med en gang den står riktig!! Om den så bare står der i et sekund, må belønningen gis momentant for at hunden skal skjønne koblingen. Om du ikke får hunden til å sette bena slik den skal stå, korriger med hendene. Dette krever tålmodighet og trening. Ikke alle hunder liker at man korrigerer de og løfter på bena, men med mange repetisjoner sitter det etter hvert.

Topp 4 i tispeklassa

4. Hvordan få hunden til å løpe riktig, og ikke snuse på alt som er rundt seg i ringen?

Sageng: -Her er det også lydighet – det er greit å ha en hund som kan gå sånn noenlunde ved siden av. Til å begynne med er det masse godbiter og masse ros når hunden går fint ved siden av. Vær forsiktig med å korrigere ved å rykke hardt i halsbåndet. Få kontakt med hunden ved å snakke med den – gi den godbit når den går fint. Det er viktig å finne riktig fart for hunden. Da må man ha litt hjelp til å se
hvordan hunden løper sammen med deg.

Det er flere klubber som har utstillingstrening i forkant av utstilling – det er et supert tilbud!

Asbølmo Amundsen: -Ja, det har jeg lurt på mange ganger, hvordan man skal få vist en dunker helt perfekt, med noe senket hode uten å ha nesen i bakken. Jeg setter
utstillingsbåndet rett bak ørene, for å få opp hodet, og forsøker å kompensere
med å ha veldig kort koppel og holde hånden lavt slik at hunden kan gå med
et noe lavere buret hode. Jeg har aldri klart å vise en dunker med slak-line,
da går nesa i bakken, har man “rett” hund så tror jeg ikke all trening i verden kan få de å slutte å snuse, så da må man gjøre det beste ut av det.

tispeklassen

5. Hva er ditt beste treningstips?

Høyem Johansen: -Det viktigste er å trene små
korte økter, og det må være lystbetont, og en gyllen regel: ALDRI trene
når jeg er i dårlig humør;-)

Sageng: -Ha det moro sammen med hunden 🙂

Vær tålmodig og tren flere ganger i uken, men ikke så lenge av gangen 5-10 min.

Moseby: -TÅLMODIGHET!!!!

Bruk noen minutter hver dag til hverdagslydighet og trening. Tren inn en kommando som heter “ståååååååå”…. før du trener sitt! Om en hund lærer seg å sitte for go’bit er det veldig vanskelig å få den til å stå på utstilling. La treningen være noe morro for hunden og deg selv og avslutt aldri en økt uten å rose hunden.

PS: En god handler kan få en dårlig hund til å se fantastisk ut, men en dårlig handler kan lett få en fantastisk hund til å se dårlig ut.

Asbølmo Amundsen: Bruk hverdagssituasjoner, ta deg tid til å stoppe opp å trene “stå” på en helt vanlig tur, legg inn en 5-6 situasjoner daglig når valpen er liten. Tren veldig korte økter, det blir å stå, bli håntert, også belønning, tar kanskje bare noen sekunder.

Så er det viktig at man får hjelp til å se når hunden står i balanse, og går i rett tempo, det spiller ingen rolle om en hund kan stå og bli flyttet på om handleren ikke vet når den står bra. Få hjelp av folk å titte på tenner ikke bare uka før utstilling, men under hele oppveksten.

Og et tips jeg aldri kan understreke nok. Bruk det som finns av mønstringer og valpeshow for å øve, du finner ikke bedre trening enn det.

Ny i ringen? Les mer her.

Facebook