Europapokalkonkurransen

Europapokalkonkuransen er en litt spesiell konkuranse hvor både utstillingsresultater og lydighet teller forholdvis mye i forhold til jakt. Prøven arrangeres i regi FCI og går på rundgang i Europa. For Norge er det Norske Harehundklubbers Forbund for NKK  som stiller lag. Det er bestemt at Norge stiller med norske raser og dunkers representant kvalifiserer seg gjennom Dunkerpokalen

Se også: NHKF mesterskapsarkiv

2016

LES OPPDATERINGER FRA KROATIA HER

2015

Europapokalkonkurransen for harehunder i San Marino.

Av Tom Wenger

Europapokalen2014-w

Årets Europapokalkonkurransen (EP) for Harehunder ble arrangert i et av verdens minste land, nærmere bestemt i San Marino. San Marino er et eget land som ligger inne i Italia, bare et steinkast fra feriebyen Rimini i nordre delen av Italia.

Sveits og Sverige tronet på pallen

En hund fra Sveits vant, med svenske hunder på andre og tredje plass. Det ble ingen førstepremier, men to hunder oppnådde 2. premie og fem hunder fikk 3. premie. Det var i alt påmeldt 18 hunder hvorav 16 hunder stilte til start. Fra Norge deltok Rune Strøm med Haldenstøver Dorthe, Øystein Kvisler med Dunker Toya, NHKF ble representert med Anne Gjulem og Tom Wenger som representant til FCI.

De norske prestasjonene i årets EP, som ble arrangert 6. mars, ble dessverre noe av det dårligste siden Norge ble med i denne konkurransen i 1997. Østfoldhundene Haldenstøver Dorthe til Rune Strøm ble nr. 13 med 26 poeng og Dunker Toya til Øystein Kvisler ble nr. 15 med 0 poeng. Torsdag morgen hadde vi våknet av at snøplogen kjørte rund i gatene for å fjerne de nesten 10 cm med snø som hadde kommet i løpet av natta. Dette ble heldigvis borte før prøvedagen på lørdag, dette gjorde det meget bløtt og mange steder var det vanskelig å komme over bekkene.

Sverige i toppen for tredje året på rad

Jäger Walter med luzernerstøveren Eika vant EP for tredje gang, noe som det står respekt av. Han har tidligere vunnet i Sveits og Norge. Kjell Bergstrøm fra Sverige med dreveren Slagstigens Milla ble nr. to og Britta Lindgren med hamiltonstøveren Liljanskogens Urax ble nr. tre. Sverige ble med dette beste nasjon. San Marino ble nr. fire, den finske beaglen ble nr. fem.

Jaktprøvereglene

Jaktprøvereglene i konkurransen ble i utgangspunktet laget på grunnlag av de Sveitsiske reglene. En egen komité følger opp reglene og kommer med revisjoner når dette behøves. Regelverket nærmer seg de nordiske. Mange mener nok at reglene ikke er krevende nok, men de som har prøvd seg i de Sveitsiske og Østeriske alpene, eller de vindfulle slettene i Italia, forstår hvorfor de er laget slik.

Prøvetiden er fra kl. 8.00 til kl. 12.00. Maksimal lostid på en hare er 60 minutter, som må oppnås innen 120 minutter fra uttak. Tap over 30 min regnes som dødtap. Egenskapspoeng som søk, arbeid på fot, mål, løshet er i prinsippet som i Norden. Bytte av losdyr straffes med trekk på 10 poeng. Det tildeles også poeng for eksteriør, men dette slår veldig lite ut. Det er to-dommersystem under konkurransen. Hvert land må stille med like mange dommere som landet stiller med hunder, dette er de internasjonale dommerne. Vertslandet stiller med lokale dommere tilsvarende antall hunder.

Etter endt prøvedag må dommerne inn til prøveleder og representanten i FCI for hundegruppen. Tilslutt møtes alle dommerne i et åpent dommermøte. Her kan det bli avstemninger og litt høy temperatur, men med gode tolker og litt godvilje så går det tilslutt i orden. Dommerne er suverene på lik linje som hjemme i Norden, det er der det eventuelt gjøres feil at diskusjonene begynner.

Et storartet arrangement av «lille» San Marino

For første gang arrangerte San Marino Europapokalkonkurransen, og det gjorde de med glans. Det begynte allerede for ett år siden, de måtte søke FCI om å benytte terreng utenfor landets grenser, så lite er landet. Vi ble veldig godt mottatt. Fredagen gikk med til veterinærundersøkelse, dommermøte og ikke minst defilering. Defileringen foregikk på en plass omkranset av høye murer og slott, med en gedigen utsikt for publikum. Det ble spilt nasjonalsanger for alle nasjoner og underholdningen ble utført av sjonglører med flagg og eget trommeorkester. Kvelden ble avsluttet med en veldig god middag.

Lørdag morgen begynte kl. 06.00, ikke så rart når mange måtte kjøre til Italia for å komme til terrengene. Gradestokken sto på 0 grader og det var en veldig sterk vind, med sol fra klar himmel og snødekte fjell i bakgrunn. Det viste seg tidlig at de Norske hundene ikke hadde dagen. Dunkeren Toya til Kvisler hadde fått innbilt svangerskap og Dorthe til Strøm fant ikke fot, til tross for fint terreng og med hauger av haremøkk. Selv dømte jeg en Istrian short haired, som reiste hare etter lang tid på foten. Den mestret ikke et pløyd jorde, og dødtapet kom etter 10 min. En meget veldressert hund, som nok var for spornøye. Men den viste godt mål og god driv, den lille stunden det varte.

Etter dommermøtet var det duket for festmiddag og premieutdeling. At arrangementet var nøye planlagt og viktig for vertslandet, forsto vi da den svarte limousinen med San Marinos president ankom festmiddagen og for å delta på premieutdelingen. En veldig fin avslutning på arrangementet. En stor takk til Anna Lisa i San Marino som ordnet alt for oss nordmenn.

Det årlige FCI møtet

I forbindelse med arrangementet holdes det hvert år et møte der hvert land stiller med en representant. Komiteens hovedoppgaver er å sørge for rekkefølge på arrangementet, samt fastsette regler. Det er også gjennomgang av FCI sine sirkulærer. Møtet kommer også med anbefalinger av eventuelle nye jaktprøveregler, etter søknad fra medlemslandene. I år ble det behandlet jaktprøveregler for villsvin i Tsjekkoslovakia og Championatregler for ettersøk i Kroatia.

Presidenten i San Marinos Kennel Klubb orienterte om satsingen på drivende hunder i San Marino og Italia. Tysklands representant i FCI, Mr. Vogt, redegjorde om de positive tilbakemeldingene som hadde kommet i forbindelse med arrangementet i Tyskland i 2014. Arrangerende klubb i Tyskland har fått mange nye medlemmer og jakt med drivende hund i regionen har snudd fra det negative til det positive.

Presidenten i den Sveitsiske Kennel Klubben hadde i samarbeid med Italia sendt et brev om at det bør satses mer på Europapokalkonkurransen, slik at flere land deltar. Fra Finland deltok Kaj Västerbäk, Sverige ble representert ved Curt Christer Gustavsson og Tom Wenger representerte Norge. Kroatia skal arrangere EP konkurransen i 2016. Det ble ikke bestemt arrangør i 2017, men det vil være 10 år siden Finland arrangerte konkurransen.

2014

Europapokalkonkurransen for harehunder i Bayern i Tyskland.

Av: Tom Wenger

Europapokalen2014-w

De norske prestasjonene i årets Europapokalkonkurranse, som ble avviklet 20. september, ble i år svakere en det vi har vært vant til de siste årene. Trønderhundene Dunker DCH Gåvålias Kora til Hans Christian Pedersen kom på 11. plass med 53 poeng og fikk ikke premie, JCH Hygen Frøya til Fredrik Havdal kom på 14. plass med 29 poeng og fikk heller ikke premie. Den suveren vinneren ble i år den Italienske støveren Sony tilhørende Gianfranko Biordi fra San Marino med 131 poeng, 1. premie og CACIT. Det deltok i alt 14 hunder, hvorav 7 ble premiert, med denne fordelingen: en 1 premie, tre andre premier og tre tredje premier.

Svenskene i toppen

Det var nok et veldig vanskelig føre under årets konkurranse. Gradestokken viste helt opp mot 20 grader og det hadde ikke kommet nedbør av betydning på lang tid. Den Italienske støveren visste allikevel å takle føret, og ble suverent best. På andreplass kom hamilton til Ernst Bjureflo, luzernstøver til Leo Duchen ble nr. tre (som i fjor), finskestøveren til Tiia Hanno Räsäner ble nr. fire og dreveren til Bo Eriksson ble nr. fem. Sverige fikk dermed premiert begge sine hunder og ble den beste nasjonen. De norske hundene hadde begge los men losene ble for korte, og losdyret ikke sett. De fikk imidlertid mange egenskapspoeng.

Europeiske jakttradisjoner i Europapokalen

Jakt med drivende hunder har lange tradisjoner i Europa, og kan spores tilbake til lenge før vi fikk jakthunder her til lands. I 1993 ble den første Europapokal konkurransen avholdt i Italia, og har siden pågått hvert år. Den harde kjerne er Finland, Sverige, Norge, Sveits, Østerrike, Italia, San Marino og Tyskland. Kroatia, Belgia, Slovenia og Spania deltar også fra tid til annen. Hvert land deltar med sine hunderaser og hensikten er at landene skal konkurrere med sine raser. Dette er nok den beste måten å samle flest mulig av de europeiske jakthundene på.

Jaktprøvereglene

Jaktprøvereglene i konkurransen ble i utgangspunktet laget på grunnlag av de Sveitsiske reglene. En egen komité følger opp reglene og kommer med revisjoner når dette behøves. Regelverket nærmer seg de nordiske. Mange mener nok at reglene ikke er krevende nok, men de som har prøvd seg i de Sveitsiske og Østeriske alpene forstår fort hvorfor de er som de er i forhold til prøvetiden. Prøvetiden er fra kl.8.00 til kl.12.00. Maksimal lostid er 60 minutter, som må oppnås innen 120 minutter fra uttak. Tap på over 30 min regnes som dødtap. Egenskaper som søk, arbeid på fot, mål, løshet og sporforfølging er i prinsippet som i Norden. Det tildeles også poeng for eksteriør, men dette slår veldig lite ut.

Et flott arrangement i Tyskland

For første gang arrangerte Tyskland konkurransen, og her var ingen ting overlatt til tilfeldighetene. Husrom og gjestfrihet sto i høysetet og klokken ble fulgt til punkt og prikke. Dommermøtene var en fryd, med gjennomgang av regler for de internasjonale og nasjonale dommerne. Alt ble gjennomgått på engelsk og tysk. Stein Wahlstrøm og undertegnede deltok som dommere fra Norge. Arrangørene hadde lagt ned et enormt arbeid for at arrangementet skulle bli vellykket, og det ble det. Under framvisningen av hundene og spilling av nasjonalsangene, ble hver hund behørig presentert. Burkhard Seibel som er formann i den Tyske Kennel Klubb, dommer og med særinteresse for drivende hunder introduserte hver enkelt rase og fortalte om hundens egenskaper og anatomi. Alt uten manus og jukselapp, det var enormt imponerende å høre på. Det må også rettes en stor takk til Johannes Hölzel som var til enorm hjelp i forbindelse med bestilling av husrom, påmelding og alt annet.

Fredrik “bare” 13 år

Fredrik Havdal står som eier av hygenhunden Frøya. Det var også han som førte hunden inn på slottsplassen i det ærverdige slottet fra 1600-tallet. Anført av jenter i bunad med det norske flagget og til hornmusikk fra det lokale jaktblåsekoret. Fredrik ble selvfølgelig behørig omtalt som den yngste deltager gjennom årene arrangementet har pågått.

Europapokalen2014-w

Det årlige FCI møtet

I forbindelse med arrangementet holdes hvert år et møte der hvert land har en representant. Komiteens hovedoppgave er å sørge for rekkefølgen på arrangementet, samt fastsette reglene. Det er også en gjennomgang av alle sirkulærene som FCI har sendt ut til hvert land. Disse sirkulærene går ut på hva hvert land skal gjøre med reglene internasjonalt. Curt Christer Gustavsson fra Sverige har ledet dette arrangementet og møtet helt siden oppstarten i 1993. I år møtte også lederen for gruppe 6 i FCI (Bulgaria) og holdt en orientering om CACIT-reglene. Alle landene har nå oversatt jaktprøvereglene til Engelsk, slik at de kan leses av alle medlemslandene i FCI.

I Europa generelt stiger motstanden mot jakt med hund. Alle landene er veldig opptatt av å videreføre denne årelange tradisjonen og det jobbes intenst med å få dette inn under kulturarven. Dette vil nok bli en veldig viktig oppgave i årene framover. Fra Finland deltok Kaj Væsterbäck. Göran Johansson fra Sverige måtte melde frafall pga. sykdom. Tom Wenger deltok fra Norge. Arrangementet skal i 2015 avholdes i San Marino og Kroatia i 2016.


2013 Finland – les rapport her


2012 Østerike.

Kort rapport fra Østerike. E-cup vinner ble en svensk beagle, nr 2 dunker Uno / Stikbakke, nr 3 en svensk hamilton og nr 4 halden Emil / Sandnæs.

Både Uno og Emil gjorde altså sine saker bra men var nok tett ved enda gjevere valører begge to da de hadde loser ut av hørehold. Reglene er som kjent litt anderledes her.

Uansett veldig bra prestasjoner som gratuleres

Rapport fra NHKF`s representant Wenger. Trykk her

EM 2012 resultatliste.pdf

2011 Selbu. Norge
LES HER

 Resultatliste._Selbu.xls

2010 Sveits

  1. Eka, Luzerne, Eier Walter Jæger (Sveits)
  2. King, Halden, Eier Øyvind Lundberg (Norge)
  3. Frøya, Hygen, Eier Karl Ole Solberg (Norge)
  4. Balder, Dunker, Eier Rune Arstein (Norge)

2009 Italia

Dunker N JCH Gaia, Sigmund A Johansen ble nr 5. Hygen Kvitmåsans Nemi, Boye Ølstøren ble nr 7.

EM 2009 resultatliste.pdf

2008
 E_-_Cup_2008_Sverige_Øster-Malma.xls

2007 

Mesterskapet ble i 2007 arrangert i Finland. Det ble norsk seier ved Hygen Vestlunds Siri med eier Jon Anders Nesbakken. Dunker stilte med Ke Sang og Kristian Holthe. Disse ble nummer 4.

2006
Finsk støver Kaskevan Eto vant foran svenske hamiltonGangsby Sissi. Robber ble nr 7 med 3pr. Kun 8 av 20 hunder ble premiert. Halden Mjøsheimen`s Heika til Johnny Brustad fikk desverre ikke ut. Vi takker de norske for innsatsen.

2005.

Mesterskapet ble i 2005 arrangert i Slovenia. Pga restriktive regler hvor hundene hadde mått stå flere måneder i karantene ved hjemkomst var det ingen deltagelse fra de nordiske land.

Resultater Piacensa, Italia  E_-_Cup_2004_Italia_Piacensa.xls

2003.

Resultater Coqnac, Frankrike E_-_Cup_2003_Frankrike_Qoqnac.xls

Facebook